skip to Main Content
BFA Fine Art

Karin Viktoria Johansdotter

Photografer: Sebastian Kok

Photografer: Sebastian Kok

Photografer: Sebastian Kok

Photografer: Sebastian Kok

This text is only available in English

Bläckfiskens Trädgård

”Jag glider fram längs bottnen, kamouflerad för min omvärld. Jag tar en stickling från det vitnande revet bortom norra platån och skyndar hem för att plantera och vårda den tillsammans med de andra korallerna i min trädgård. Mina tre hjärtan slår hårt när jag ser reven blekna. I skogen av korall smakar marken illa, fiskarna försvann tillsammans med färgen. Nu när utflykterna längs botten blivit alltmer ödsliga är mitt kall viktigare än någonsin – jag odlar i min trädgård och låter färgerna frodas och korallerna växa, så att de vågar sig ut och ta plats.

Jag vårdar min trädgård såsom jag vårdar oss, skapar ringar på ytan ovan.”

Bläckfiskens trädgård är ett textilt verk som rinner fram längs väggen och brer ut sig likt ett färgsprakande undervattenslandskap på golvet i rummet.
Likt den åttaarmade bläckfisken samlar jag material och bygger världar. Jag skapar något nytt för att bevara och belysa inneboende kunskap i allt från ull till korall. Brukar traditionella material och metoder, samtidigt som nya behov visar nya vägar. Driven av resurstillvaratagning uppstår nya metoder i det gamla. För mig är det ett sätt att vårda sticklingar av det som är hotat, vare sig det rör koraller eller textilkonstens traditioner, och hjälpa dem frodas i samtidens mylla. 

I mitt konstnärskap arbetar jag med det textila och taktila för att skapa omslutande världar som bär på berättelser. Jag arbetar främst i ull, det uråldriga material som människan har använt i årtusenden och som kan bearbetas på olika vis – tova, spinna, tufta.  

Mitt arbete drivs av önskan att lekfullt gestalta naturens inneboende intelligens för att väcka omvärldens empati inför det som är bortom det mänskliga.   

@ren_segrarinna
www.rensegrarinna.com