skip to Main Content
BFA Fine Art

Emma Ståhl

Photografer: Eskil Högman

Photografer: Eskil Högman

EskilHögman

Photografer: Sebastian Kook

Photografer: Sebastian Kook

Photografer: Sebastian Kook

Serpentin/Att Slå pensionärer på käften

This text is only available in Swedish

Serpentin
olja på duk
180x140cm

Att slå pensionärer på käften
olja på duk
180x140cm

Då och då skapar min mobil egna fotoalbum. Mobilen formulerar egna titlar till albumen såsom Bilder av ditt ex, tågsemester i Europa 2016, utekvällar genom åren. Bilderna i sig är inga mästerfotografier. De är spontana bilder tagna i spontana stunder. I en tid som inte längre är. I en sinnesstämning som inte längre är.

Ömt och vårdslöst skildrar jag mina vänner i ett kvällsdrama. I ett mellanrum mellan kvarglömda ölburkar och rödflammiga kinder får betraktaren fylla i berättelsen med egna upplevelser.

I min bildvärld skapar jag en upptrissad vardagskänsla. Genom måleriet kan jag utforska och utforma intima rum, öppna stängda dörrar och slå upp dem i stor skala (på stor duk). Betraktaren kan känna sig uttittad, sedd eller generad av det voyeuristiska utspelet. Jag är intresserad av motstridigheten mellan det iscensatta och det genuina. Min egen närvaro återfinns i de färdiga verken. Verkens påtagliga blickar avslöjar en tredje parts närvaro utanför blickfånget. På så vis påverkas måleriets formspråk av min närvaro bakom eller framför kameran. Jag var där. Min kropp minns.

Genom att arbeta snabbt tar jag tillvara på förlagornas inneboende impulsivitet. Skissartat och detaljerat jobbar min arm fram över duken. Jag klappar och slår med samma hand. Med samma penseldrag. Inte mer än en vecka ska ges till en tavla, då försvinner magin.

@koppitalist
emma.stahl@mac.com