skip to Main Content
Master Design

Jakob Tangen

Homeness: Furniture and the role of interior designers in ending homelessness

För personer som lever i långvarig hemlöshet erbjuder Bostad Först det som andra lösningar inte kan: en vanlig lägenhet utan några förpliktelser. Som en avgörande och effektiv metod för att få in hemlösa i en bostad erbjuder Bostad Först dock lägenheter, inte hem. Att förvandla en lägenhet till ett hem är en personlig process, och för människor som inte har haft ett hem på länge kan det vara en enorm utmaning, fylld av ensamhet och rädsla.
Med ett etnografiskt förhållningsätt har möbeldesigner Jakob Tangen mött Bostad Först hyresgäster genom att designa och tillverka föremål till deras hem, utifrån deras tycke, smak och önskemål. Tre möbler tillverkades: en stol, en lampa och ett bord. Alla tre tillhör nu sina respektive hem i Göteborg.
Projektet reflekterar kring den mänskliga rättigheten till bostad i förhållande till en personlig hemkänsla. Med tanke på den inverkan som inredning och möbler har på människors välbefinnande, trygghet och värdighet föreslås en roll för designers inom Bostad Först-modellen där hyresgäster får hjälp med att utveckla sin hemkänsla.

@jakobtangen
Jakob.tangen@gmail.com