skip to Main Content
Kandidat Textil-Kropp-Rum

Wania Rönning

Minnessaga

Jag har under hela mitt liv samlat på saker, jag tror att det går i släkten. Mormor samlade på dockskåp, min mamma samlar på böcker och min pappa på skrot. Jag har samlat på grejer, historier, minnen.
Denna gång har jag samlat på andras minnen. Minnen som är plockade från olika personer, tider och generationer. Samlat in, packat ihop, gjort om och gjort till liv. Bygga upp en värld kring dom, en historia. Delar från mina historier växer till liv och blir verkliga. Fragment som lånats från andra men som sen blivit till mina. Men ändå inte. Kanske mer sina egna. Fragment av liv och dåtid, i en kollektiv massa.
Kommer du ihåg när rabarberbladen var så stora?

Detta projekt utforskar gestaltningen av barndomsminnen och nostalgi genom skapandet av en rumslig installation med textila skulpturer, ljud och text. Utgångspunkten för arbetet har varit att samla in och bearbeta andra människors minnen, för att skapa en gemensam berättelse med symboler som kan väcka en känsla av nostalgi och melankoli. Inte nödvändigtvis framkalla samma känslor utan mer idén om en tid som passerat. Med hjälp av starka färger och lekfulla former skapas en drömsk värld, där betraktaren bjuds in att uppleva och reflektera över egna minnen och kanske finna en trygg plats i vår turbulenta värld.

 

@waniaviktualia
ronningwania@gmail.com