skip to Main Content
Kandidat Design

Victoria Eyram Öman

Hon finns på vinden

‘Hon finns på vinden’ är en utställning inspirerad av Svea Olssons verk. Processen började med introduktionen av Olsonska gården av Familjebostäder, vilket senare ledde till vårt samarbete.

Byggnaden är ett gammalt kaptenshus från 1700-talet och förvaltas idag av Familjebostäder som hyresrätter. Huset är älskat av många, men få känner till vad som döljer sig på vinden. Vinden är täckt från golv till tak med vackra allmogemålningar, skapade av kaptens dottern Svea Olsson år 1919.

Jag blev nyfiken på Svea och vem hon var. Fanns det fler konstnärliga spår från henne? Kanske var hon en av många kvinnliga konstnärer från sin tid som aldrig uppmärksammats.

Omfattande research följde, jag inledde en korrespondens med hennes avlägsna släktingar och sökte efter spår av henne i varje arkiv i Göteborg. Jag hittade små ledtrådar om hennes liv. Svea studerade konst och arbetade som teckningslärare, hon skrev läroböcker i konst och brevväxlade med feministikonen Ellen Key. Det var uppenbart att hon hade levt ett spännande liv för sin tid, men tyvärr fann jag inga fler konstnärliga verk. Men hon fanns ju på vinden — en vind som fortfarande fascinerade och förundrade mig lika mycket som första gången jag introducerades för den.

Jag bestämde mig för att det nu var min uppgift att ge Svea det erkännande hon förtjänade genom att öppna upp vinden och visa upp hennes konst.
Resultatet är en utställning på Olsonska gårdens vind som visar Sveas allmogemålningar, kompletterade med keramiska och textila tolkningar av mig.
Utställningen låter besökarna engagera sig i Sveas konst och arv, och övergången mellan den historiska kontexten och den samtida tolkningen. Specifika material och färgpaletter har använts för att hedra hennes konstnärliga stil, medan designen skapar en reflekterande och uppslukande upplevelse.

victoria.eyram@gmail.com