skip to Main Content
Kandidat Fri konst

Maja Oldefors

Varsel och Villebråd

Video, 12 min loop
2024 

Ett varsel, en föraning. Om att allt är som det ska och att inget står rätt till. Du står i kön till kaffeautomaten och det viskas om nedskärningar och besparingar. Ni samlas runt åteln i skogen och era horn möts i brunstiga maktspel om partners och prestige. En annan spanar efter faror, hennes långa öron rör sig fram och tillbaka för att upptäcka potentiella hot när hon stärker greppet om den mycket viktiga dokumentportföljen. Hon är sen till mötet, löneförhandlingen, de odlade grödorna i grannskapets trädgårdar.

I sitt konstnärskap rör sig Maja Oldefors i gränslanden mellan existens och icke-existens, mellan funktion och meningslöshet, mellan det som blicken är riktad mot och det som endast anas.  Kontoret som plats – eller kanske som scen för ett skådespel – har med denna utgångspunkt spelat en allt större roll i hennes arbete. Karaktärernas förväntade handlingar och beteenden plockas ur sitt sammanhang och osäkras, förvrids till skeenden som i sin nya kontext framstår som bisarra eller surrealistiska.

I Varsel och villebråd, ett ljudlöst videomontage om 12 minuter, möts vi av dessa igenkännbara relationer och strukturer i en karg natur. Den formellt klädda individen ställer sig likt jaktbytet i den nattseende åtelkamerans infraröda blickfång när mänsklig mening och funktion ställs mot det skrämda bytesdjurets osäkra tillvaro. Vem bryr sig egentligen om en lyckad affär när skogens mörker trycker allt närmre och gevärsmynningen anas precis bakom trädstammen?

Konstnärens varmaste tack till medverkande skådespelare: familjen Björn, släkten Falk, släkten Henricsson, familjen Fistouris, vännerna Linus, Amanda, Gustav, Niklas, Fia och i synnerhet den närmsta familjen mamma, pappa, Jonas, Agnes och katten Robinsson.

Tack även till Sveriges alla vilsna kontorsanställda, svensk fauna och naturentusiaster med en åtelkamera. 

@moldefors
Oldefors.maja@gmail.com