skip to Main Content
Kandidat Design

Linnéa Hansson

Kontrast

Grunden till projektet har varit att lyfta ett traditionellt bortglömt hantverk genom att tillämpa det i en modern industriell kontext. Projektet är en undersökning över hur och om ett bortglömt hantverk kan ta plats i modern tid och framtid. Under arbetet väcktes intresset för öglebindningen, även kallad “bastabinne”. Ett korgmakarhantverk som bär på applicerbara fördelar inom möbelformgivning. Detta hantverk hade sin storhetstid under 1800-talet men tynade bort när industrialiseringen slog till.

Projektet har handlat om att gå tillbaka i historien för att belysa befintliga metoder som redan finns. Går det att värna om dessa metoder? Kanske kan vi göra något nytt av det? Kan industrin som en gång dödande hantverket nu lyfta hantverket?

Öglebindningen har applicerats på en industriellt tillverkad stålkonstruktion som skapats i samarbete med metallindustrin Johpomek. Tillsammans skapar detta möte två färgglada loungestolar, som leker med två kontrasterande “världar” i hopp om ett möte. Genom rörelser, materialmöten, dimensioner, färg och form har jag i detta projekt skapat två loungestolar som skapar ett blickfång. Öglebindningens dåtida presentation är väldigt olik den öglebindning jag presenterar men kanske är det det som krävs för att låta vår historia leva vidare!

liha991115@gmail.com