skip to Main Content
Kandidat Design

Klara Svärd

Skräpkultur

Vindriver är en kristallkrona gjord på 16 billyktor, med totalt 53 glödlampor, monterade i en armatur av stål och försedd med ett nätverk av sladdar. Verket efterliknar en gren med frukt eller bär, en klase med vindruvor.

Projektet kretsar kring en metod och filosofi. Det finns inget värdelöst skräp, bara dåliga system. Vi har som samhälle otaliga etablerade och optimerade system för att köpa nya saker, och mycket få och snäva system för återbruk. Jag vill med lampan belysa skräpet som slängs i skymundan, utan att någon skänker det en extra tanke.

Materialet som använts till kristallkronan är återbrukat i första hand, och nyköpt i andra hand. Det brukar vara tvärt om. Baklyktorna är räddade från skroten, där de satt monterade i bilvrak. Ljuskronans skelett består i så stor utsträckning som möjligt av skrotade metallrör och dess ådror utgörs delvis av kablar från gamla krockkuddar. Vissa nya material har behövts användas, men fokus har varit på det icke-åtråvärda. Skräpet är huvudpersonen.

De använda objekten har en charm och en personlighet som bara kommer till när de har en historia. Värde uppstår i transformationen av materialet, från skräp till kristallkrona. Baklyktorna som en gång varit kasserade väcks till liv och blir juveler att smycka, och ögon som ifrågasätter vår tids resursanvändning. Baklyktorna är pensionerade, men inte döda.

Med kristallkronan Vindriver vill jag visa på skräpets fruktbarhet.

@klarasvard
yrrklara@gmail.com