skip to Main Content
Kandidat Textilkonst

Johanna Engström

Photografer: David Eng

Photografer: David Eng

Photografer: David Eng

Photografer: David Eng

Den vävda blicken

Material: Bomull och lin.

Det yttre är ett stort fokus i samhället och utgör central del av en persons identitet. Genom smink, filter på sociala medier och skönhetsoperationer kan utseendet alltid förändras och förbättras. Liv Strömquist (2021) pratar i sin bok Inne i spegelsalen om hur sociala medier är uppbyggda så att allt blir ett konsumerbart performance som visar upp vissa saker och döljer andra.

Jag är intresserad av hur selfiesamhället har påverkat blicken vi har på oss själva. Går det att låta bli att värdera sitt utseende och på så sätt vara neutral? Det finns en spänning i skillnaden mellan hur man ser ut från sitt eget perspektiv i jämförelse med någon annans. När jag ser ett fotografi av mig från en ny vinkel blir det en tydlig krock som leder till obehagskänslor och tankar som ”vem är det där?”.

Genom att väva förhand i en digital jacquardvävstol har jag undersökt de olika bilderna vi har av oss själva. Den vävda blicken består av selfies i två lager där den främre är redigerad med ett förskönande filter och den bakre är en så kallad ofrivillig selfie, det vill säga skapad när kameran i mobilen frusit fast en ögonblicksbild. Det betyder att den är omedveten till skillnad från den främre bilden som jag poserar på. Den förskönade selfien har plockats isär för att avslöja en bild som kanske är lite närmare sanningen än den fasad vi gärna presenterar för omvärlden.

jojjo.e@hotmail.com