skip to Main Content
Kandidat Fri konst

Hugo Hernqvist

Photografer: Sebastian Kook

Photografer: Sebastian Kook

Photografer: Sebastian Kook

Photografer: Sebastian Kook

Photografer: Sebastian Kook

En galgbacke på Limhamn

Längs Ribban i Malmö, på en grönyta mellan två längor med radhus, ligger det en galgbacke. Nu liknar den mest en vildvuxen liten kulle, med en stubbe från ett gammalt träd längst upp. På stubben har någon lämnat en hatt.

Galgbacken (”Blosshögen” som den egentligen heter) googlade jag mig fram till under min utbytestermin på konsthögskolan i Bergen. När jag var på besök hemma i Malmö gick jag på en promenad för att hitta den. Det är inte helt lätt i villamiljön, från gatan skyms den av stora buskar och ett långt stängsel som man måste följa för att till sist hitta stigen som leder till toppen av kullen. Samtidigt som jag rör mig omkring Blosshögen fotar jag av den, det är fotona jag utgått från i mina teckningar. Genom att installera dem i rummet rekonstruerar jag min promenad på platsen.

När det begav sig brukade de så kallade situationisterna gå på ”dérive”, en vandring genom storstäder enligt olika instruktioner med syfte att tränga bortom vardagens rörelsemönster och skapa ett nytt möte med platsen. Sedan jag flyttade till Göteborg för att gå på konstskola har jag konstruerat sådana möten på distans genom digitala bildarkiv, Wikipedia-artiklar och böcker om platserna i Skåne som jag kommer från. Att komma tillbaka är att bekanta mig med platsen på nytt.

På parkbänken där jag och mina vänner krökade i trean på gymnasiet sitter en mamma och ammar sitt barn. KB har stängt för att skapa utrymme för en ny saluhall. I villakvarteren där sjörövarhuvuden en gång sattes på stegel diskuteras det lågkonjunktur och bevattningsförbud.

hugohernqvist.myportfolio.com
@bildhelaveckan
hugo.hernqvist@gmail.com