skip to Main Content
Kandidat Fri konst

Charlie Vince Jakobsson

Photographer: David Eng

Photographer: David Eng

Photographer: David Eng

Photographer: David Eng

Photographer: David Eng

Photographer: David Eng

Photographer: David Eng

Första bilden/ Ledsen & Tänkande/ I Spånga i Solna i Järna

Första bilden
Oil on canvas, 200 x 185 cm  

Ledsen & tänkande, förnimmelsen av det andra eller nya livet
Oil on canvas, 200 x 185 cm 

I Spånga i Solna i Järna
Oil on canvas, 205 x 280 cm  

 

Jag drar mina fingrar över duken, pressar fingertopparna mot den vävda ytan tills de svullnar. Tvättar och torkar målningen. Får färg på domnade fingrar och gör en spiral i vätskan i min handflata. Den är rosa, giftgrön, ockragul och djupblå. Färgerna blandar sig och jag fyller i revorna och mönstret visar vägen. Jag ser linjen bli snitt, bli fält, bli färg. Jag går i korridorer eller blir skjutsad i en kulvert. Där reser sig målningarna längs sidorna mot taket. Som väggar på platserna där jag blir till. I Spånga i Solna i Järna. Målningarna är inte trogna något eller någon men de drömmer om det som skall bli. De spelar roller och spratt i en okänd framtid.

I Bergrummet på Konstepidemin utspelar sig ett medikaliserat drama med västerländska idéer om statlig omsorg och kontroll i kulisserna. I Första bilden, I Spånga i Solna i Järna och Ledsen och tänkande utmanas och prövas relationen mellan kroppen, minnet och sjukhuset. Med hjälp av målningarnas abstrakta bildspråk vägrar kroppen att bli avbildad som och reducerad till enbart sårat kött. Inuti berget, mellan jordgolv och stenväggar tillåts kroppens erfarenheter att vara både tänkande, emotionella och sinnliga.

Relationen mellan kroppen, minnet och sjukhuset är närvarande igår, idag och imorgon. Jag målar med, jag målar mot. Erfarenheten är personlig och politisk och jag målar för att fantisera om alternativa gestaltningar av den. Jag målar för att få kunskap om och tillgång till känslorna som verkar i relationen mellan kroppen och institutionen. Jag målar för att göra det tydligare för mig själv, men inte nödvändigtvis mer sant.

 

charlievincejakobsson.com
@charlievinces
Charlievinces@gmailcom