skip to Main Content
Kandidat Keramikkonst

Anna Johansson Österberg

Jag gör alltså finns jag?

Material: lergods, engobe, glasyr, gips och trä

Att leva är att behöva förhålla sig till kaos, på ett eller annat sätt. “Det som lever är under konstant förändring. […] Döden är det enda tillståndet som är absolut säkert.” skriver journalisten Edith Sánchez.

Kaos och ordning (och balansakten däremellan) är ett ofta återkommande tema i mitt konstnärliga arbete. Det grundar sig i känslan av att aldrig hinna ikapp. Så fort något bockats av från min lista tillkommer något nytt. Det är som en evig rundgång. Jag blir aldrig klar.

I projektet har mina tankar rört sig mycket kring vår ständiga (medvetna eller omedvetna) strävan efter balans. Balans ivardagen, i våra relationer och i vår kropp. Vi vill varken vara understimulerade eller överstimulerade, vi vill varken vara proppmätta eller vrålhungriga. Vi jobbar hela tiden mot ett så behagligt medelvärde som möjligt. Men själva livet är en ständig balansgång. Somligt kan vi påverka, annat inte. Vi försöker parera så gott vi kan. Hitta system och funktioner som kan hjälpa oss. Ibland hjälper dom, ibland stjälper dom.

I verket ”Jag gör alltså finns jag?” har jag velat överföra känslan av systemen jag bygger för att hålla kaoset på en armlängds avstånd – de eviga to-do-listorna. Formspråket rör sig mellan det abstrakta och det figurativa. Färgerna är dämpade och formerna mjuka. Skulpturerna är utplacerade på podier som talar om något pågående och ofärdigt. I installationen syns olika system, möjliga byggkomponenter och reservdelar. Man kan också ana den mänskliga kroppen som fogas samman med mekaniska ting i ett försök att optimera något.

I projektet har jag gjort många praktiska avväganden som har påverkat det visuella uttrycket. För att kunna arbeta stort och samtidigt praktiskt hanterbart har jag byggt skulpturerna i moduler som kan plockas isär och sättas ihop efter behov. För att spara på ork, ekonomi och miljö har jag letat efter podie-material i min direkta närhet – föremål som efter utställningen ska kunna återgå till sin ursprungliga funktion.

@johansson.osterberg
info@annaosterberg.se