skip to Main Content
Kandidat Textilkonst

Anna Alex Karlsson

Photografer: David Eng

Photografer: David Eng

Photografer: David Eng

Ett Fönster Till Själen

Ett fönster är en barriär mellan dig och världen, en genomskinlig avgränsning när dessa två verkligheter möts. Utifrån blir fönstret ett urklipp ur rummet innanför, som ett utsnitt ur en annan tillvaro. På samma sätt, om man tittar ut på världen genom fönstret inifrån, får man ett utsnitt av världen.

I mitt examensarbete har jag utforskat finnvävstekniken och arbetat med att förena min illustrativa bildvärld med traditionell Bohuslänsk finnvävning. Projektet resulterade i tre vävar: Innergården, Köket och På väg, som föreställer tre olika vinklar av samma universum, tre olika stadium av varande.
I de här verken möts teckningarna och hantverket. Alla tre verken är vävda i svart ull och oblekt lin, en typisk Bohuslänsk färgkombination, men det svartvita ger också vävarna ett väldigt grafiskt uttryck. Motiven är nästan närmare besläktade med serier, grafik och tryckmedier snarare än textilt hantverk. Finnvävsmotiven bryter av och skapar balans mellan hantverket och illustrationerna. Genom att låta traditionen och mina teckningar samexistera i vävarna vill jag lyfta fram tekniken i en samtida kontext.