skip to Main Content
Kandidat Textilkonst

Alva Lundmark

Avsaknaden

Det var länge jag längtade bort. Bort från landsbygden, från grannar som sett en växa upp och snöklädda vintrar. Jag längtade till anonymitet och tillgänglighet. När jag blev sjukskriven för utmattning sommaren 2023 och spenderade två månader i mitt barndomshem, skiftade något i mig. Ett skifte som egentligen har varit påväg i flera år: en längtan hem och en längtan norrut.
I mitt examensarbete har jag gestaltat sökandet efter mitt numera större behov av tystnad, vila och trygghet. Ett sökande som jag vet kommer hålla i sig en lång tid framåt.

Motiv från min hembygd blandas med andra vyer norrifrån och skapar diffusa, svartvita kollage. De vävs fram i grövre ull för att bilda en varm, tung, skyddande och kompakt yta. Jag har undersökt hur en tvåfärgad varp, tillsammans med dubbelvävsbindningar kan skapa helt svarta och vita fält samt gråskalan som sker däremellan. En gråskala som gör att motivet löses upp på nära håll och klarnar på längre avstånd. På nära håll ser du bindningarna och materialet. På avstånd kan du skymta björkar vid en sjö, blåa berg som letar sig ner i blåa hav eller en inlandsväg under en snöstorm. Alla dessa platser löses upp och blandas till nya landskap, eller kanske rättare minnena av dem.

@_andra_alva_