skip to Main Content
Kandidat Fri konst

Alfred Pohl

Ups and Downs

Mina målningar utgår ofta från människor jag mött och egna upplevelser. Ups and downs är självbiografisk och visar ett av mina största trauman. För ungefär sex år sedan fick jag en psykos där jag blev hämtad med ambulans, bältad och till slut inlagd. Jag upplevde vanföreställningar och kände mig väldigt ensam och utanför. I min målning vill jag spegla både mina mest fasansfulla upplevelser och vad som har inspirerat mig till att må bättre och läka.

Verket består av åtta olika målningar – åtta olika delar av mig. Löpning har varit en viktig faktor för mig och första målningen är min målbild när jag klarar fem kilometer under 20 minuter. Målning nummer två föreställer John Nash som trots sina psykoser fick Nobelpriset i matematik. Tredje målningen visar en skön sommardag på stranden med mina vänner. Den fjärde målningen på ovanraden är mentorsamtal med andra drabbade. Den nedre raden visar mina sår. Första målningen nedtill är hur ensam jag kände mig när alla andra hörde ihop. Andra målningen är när ambulanspersonalen försöker ta hand om mig och jag trodde att de var demoner med gula ögon. Den sista målningen speglar min vanföreställning att jag var upplyst och kunde se på andra vilka som var det och vilka inte.

Det har bitvis varit jobbigt att göra den här målningen och gå tillbaka till svåra upplevelser, men samtidigt läkande att verkligen få bottna i mina sårigaste minnen. Nu känns det som länge sedan. Men varför är stigmat så stort kring psykossjukdomar? Personer som har haft psykos finns sällan öppet representerade på våra arbetsplatser eller i våra vänskapskretsar vilket har lett till utanförskap och marginalisering. Man väljer ju inte sin sjukdom men psykossjukdom verkar man förväntas dölja. Kan vi inte i stället omfamna varandras olika erfarenheter? 

@alfred.pohl.art
affecaffe.pohl@gmail.com